HOYA
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Torill Nyhuus

2 participan?i

In jos

Torill Nyhuus Empty Torill Nyhuus

Mesaj Scris de Stefana Mier Mar 05, 2008 4:47 pm

In revista Asclep-hoya a fost pubilcat un interviu (realizat de Celine Jean) cu doamna Torill Nyhuus, presedinte a Asociatiei Suedeze pentru Hoya, intre 1998 - 2000. Cu amabilitate ne-a permis sa publicam pe forum, fragmente traduse din acest interviu.

Sunt Torill Nyhuus, nascuta in Norvegia, acum peste 50 de ani, azi locuiesc in Stockholm (din 1968). Printre alte joburi, am avut si unul deosebit de interesant, timp de aproape 4 ani: ghid turistic in insulele Canare.
Originea pasiunii pentru hoya
In 1980 am avut primele specii: H Carnosa, H lanceolata ssp bella, si H. multiflora. Mi-as fi dorit si altele , dar nu stiam de unde le pot obtine.
In august 1996 am avut sansa de a intalni un colectionar suedez care poseda 50 de specii. La el am vazut cartea Manualul Hoya al lui Dale Kloppenburg si Anne Wayman si tot de la el am aflat de Swedish Hoya Society. Sa va mai spun ca 2 luni mai tarziu aveam 25 de specii butasi inradacinati si faceam planuri pentru prima calatorie in Asia ?
Colectie si calatorii
In primul an, am cumparat toti butasii de la alti colectionari sudedezi, membri SHS.
Apoi in 1997 am reusit sa plec in prima calatorie spre Filipine, cu prima presedinte de atunci a SHS. I-am intalnit pe renumitii colectionari si cercetatori Ted Green, Dale Kloppenburg, Ed Gilding. Dupa cateva zile in Filipine am petrecut 2 saptamani in Borneo, o insula cu nenumarate specii de hoya raspandite in natura.
In anul urmator, ne-am intors in Borneo si am strabatut insula in lung si lat.
Cultivarea hoya- substrat, ghivece, lumina
Traiesc singura, intr-un apartament de 107 mp, cu mai multe camere si nimeni nu-mi spune sa ma oprescdin achizitia unor specii noi .
Am acum 600 de plante din care 450 ale mele si 150 ale unui prieten, plecat in Asia.
Le cultiv in ghivece de plastic, ceea ce imi permite sa le ud mai rar. Exista si neplaceri provocate de asta: datorita greutatii plantelor, ghivecele usoare se dezechilibreaza si pot cadea (s-a si intamplat ). Ghivecele din argila sunt bune pentru inradacinat si pentru ca asigura o mai mare stabilitate. Dar presupun udari mai dese (si la cele 600 pe care trebuie sa le ud, una cate una ar dura ceva vreme). Oricum chiar in ghivecele din plasic astern pe fundul lor sparturi de argila, pentru drenaj (si greutate)
La majoritatea plantelor semnul ca nu le merge bine consta in uscarea tijelor si deshidratarea frunzelor noi.
In Suedia putem cumpara diferite feluri de substrat, de la foarte ieftin la scump. Mereu am achizitionat de cea mai buna calitate, mereu aceeasi marca. Substratul iefun se usuca prea repede si incalzeste prea mult. Amestec in pamantul cumparat 20% vermiculit si 20% perlit.
Cum nu am sera cu ferestre mari, folosesc in interior lumina artificiala, lampi pe care le voi schimba cu neon T5, cele mai bune de pe piata.
In apartamentul meu am o temperatura de 22-24 grade C in tot timpul anului. Speciilor a caror origine e la mare altitudine, le e cam cald noaptea si pentru a compensa este nevoie sa cresc umiditatea ambianta.
Ritmul udarilor este in functie de temperatura, de substratul si ghivecele folosite. In general eu ud la 5 zile iarna si la 3 zile vara. Citesc mereu ca substratul trebuie sa se usuce intre udari, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se usuce de tot.
Boli si paraziti
Ma gandesc ca in zilele noastre s-au redus mult grijile cu daunatorii fata de acum 5-10 ani. Exista bete insecticide de pus in pamant si sprayuri eficiente ( trebuie numai sa le folosim corect NT).
Speciile mele preferate
In principal imi plac cele cu flori mari (macgillivrayi, onychoides, imperialis). Apoi H. buotii, datorita parfumului de vanilie si H caudata, cu toate varietatile ei.
Si mai putin cunoscuta H pimentaliana, H minahassae cu flori albe, H. glabra cu frunze mari. Cea mai ciudata din colectia mea, H fusca, e dificil de cultivat, iar frunzele ei au tendinta sa cada usor.
Link catre pagina SHS
http://www.swedishhoyasociety.com/eng/starta.htm
Stefana
Stefana
Hoyamaniac

feminin
Numarul mesajelor : 1490
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti cartier Militari
Puncte : 459
Data de inscriere : 27/01/2008

Sus In jos

Torill Nyhuus Empty Re: Torill Nyhuus

Mesaj Scris de ela Mier Mar 05, 2008 5:10 pm

stefana,foarte interesant materialul....! invatam multe de la colectionari renumiti Udat
ela
ela
Pasionat de Hoya

feminin
Numarul mesajelor : 1805
Localizare : Galati
Puncte : 481
Data de inscriere : 14/02/2008

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum