Calatorie in insula Borneo 2008 & 2009
+11
myosotis
dianatm
bia8
nina
Simona D.
Johana
dodo
ela
miha
Carmen
Pakeha
15 participan?i
HOYA :: Hoya :: Jurnalist de ocazie
Pagina 1 din 2
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Calatorie in insula Borneo 2008 & 2009
cateva poze cu flori de Hoya din calatoria de 4 saptamani facuta in luna mai 2008 in insula Borneo
intai in Sarawak (Malaezia) in muntii Kelabit din centrul insulei cu o mica bucla (clandestina !) in Kalimantan (Indonezia), 6 + 3 zile de trek in jungla
am gasit in natura 7 specii de Hoya (pentru 6 din ele nu am gasit identificare, dar nu e sigur 100% ca sant cu adevarat Hoya), 4 de Hoya/Eriostemma si una de Dischidia (inca neidentificata)
flori doar pe Hoya glabra pink - posibil subspecie noua, diferita de cea din Sabah
apoi in Sabah (Malaezia), in zone de mangrove si in muntii din vest (cu o masina inchiriata)
in natura am gasit 5 specii de Hoya - flori pe H imperialis, verticillata ssp acuta white, diversifolia pink et white
la centrul horticol Tenom si la 3 colectionari am vazut gramezi de specii de Hoya (peste 60 as zice) si de Dischidia (cel putin 6-7) cele mai multe inflorite, in jur de 10 inca neidentificate (in schimb e sigur ca sant Hoya)
am putut studia si fotografia flori de la 36 de specii si subspecii de Hoya si 2 de Dischidia (nu am studiat ceea ce a inflorit deja la mine acasa) si am adus florile conservate pentru a studia polenul la microscop
in sfarsit am adus cu mine vreo 100 de butasi de la 59 de specii si subspecii de Hoya si 2 de Dischidia
cele 6 presupuse Hoya din Sarawak si Kalimantan au decedat toate si din cele din Sabah vreo 5 trag sa moara
la niciuna nu-i merge grozav (multe nu mai au frunze deloc), incerc tot posibilul sa salvez cat mai multe (socul termic a fost foarte important) - macar aveam experienta cu butasii din Australia, nu au sanse de supravietuire decat butasii foarte mari, un singur nod ce facem cu succes in Europa moare acolo in mai putin de 1 saptamana
o sa scriu si numele speciilor cand o sa mai gasesc un pic de timp liber
pana atunci incercati sa gasiti
intai in Sarawak (Malaezia) in muntii Kelabit din centrul insulei cu o mica bucla (clandestina !) in Kalimantan (Indonezia), 6 + 3 zile de trek in jungla
am gasit in natura 7 specii de Hoya (pentru 6 din ele nu am gasit identificare, dar nu e sigur 100% ca sant cu adevarat Hoya), 4 de Hoya/Eriostemma si una de Dischidia (inca neidentificata)
flori doar pe Hoya glabra pink - posibil subspecie noua, diferita de cea din Sabah
apoi in Sabah (Malaezia), in zone de mangrove si in muntii din vest (cu o masina inchiriata)
in natura am gasit 5 specii de Hoya - flori pe H imperialis, verticillata ssp acuta white, diversifolia pink et white
la centrul horticol Tenom si la 3 colectionari am vazut gramezi de specii de Hoya (peste 60 as zice) si de Dischidia (cel putin 6-7) cele mai multe inflorite, in jur de 10 inca neidentificate (in schimb e sigur ca sant Hoya)
am putut studia si fotografia flori de la 36 de specii si subspecii de Hoya si 2 de Dischidia (nu am studiat ceea ce a inflorit deja la mine acasa) si am adus florile conservate pentru a studia polenul la microscop
in sfarsit am adus cu mine vreo 100 de butasi de la 59 de specii si subspecii de Hoya si 2 de Dischidia
cele 6 presupuse Hoya din Sarawak si Kalimantan au decedat toate si din cele din Sabah vreo 5 trag sa moara
la niciuna nu-i merge grozav (multe nu mai au frunze deloc), incerc tot posibilul sa salvez cat mai multe (socul termic a fost foarte important) - macar aveam experienta cu butasii din Australia, nu au sanse de supravietuire decat butasii foarte mari, un singur nod ce facem cu succes in Europa moare acolo in mai putin de 1 saptamana
o sa scriu si numele speciilor cand o sa mai gasesc un pic de timp liber
pana atunci incercati sa gasiti
Ultima editare efectuata de catre Pakeha in Vin Mai 29, 2009 5:45 pm, editata de 4 ori
Re: Calatorie in insula Borneo 2008 & 2009
Vai , ne-ai omorat cu pozele astea - ma pregatisem pentru socul de emotie pozitiva in urma florile surprinse de tine - insa e ceva mai mult decat ma asteptam, e ceva fantastic...
Nu-mi vine sa cred ca exista asa ceva in natura.
Si cat ma bucur ca cineva le poate admira live, pentru ca apoi sa ni le arate noua...
Abia asteptam sa ne arati noua coletie, made in Borneo.
Bine te-ai reintors...
Nu-mi vine sa cred ca exista asa ceva in natura.
Si cat ma bucur ca cineva le poate admira live, pentru ca apoi sa ni le arate noua...
Abia asteptam sa ne arati noua coletie, made in Borneo.
Bine te-ai reintors...
Daaa....greu iti gasesti cuvinte sa descrii atata frumusete...eu una...am ramas...muta... de admiratie...desigur...
Frumos sa vezi asa ceva in mediul natural...dar e placut si pentru noi sa vedem atatea frumuseti adunate la un loc... Multumim pentru pozele deosebite prin care putem admira atatea varietati de hoya...
Frumos sa vezi asa ceva in mediul natural...dar e placut si pentru noi sa vedem atatea frumuseti adunate la un loc... Multumim pentru pozele deosebite prin care putem admira atatea varietati de hoya...
miha- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 875
Varsta : 51
Localizare : CONSTANTA
Puncte : 402
Data de inscriere : 12/04/2008
Bine ai revenit,Alex! ma bucur ca ne impartasesti si noua din ceea ce ai vazut in calatorie;e ca si cum te-am fi insotit prin padurile din Borneo in cautarea minunatelor specii de hoya
Una e sa le cresti in conditii de apartament si alta sa le poti observa cum se dezvolta in mediul lor natural, le intelegi mai bine necesitatile ! .......... oricum te asteptam cu nerabdare peste 2 luni in tara
Una e sa le cresti in conditii de apartament si alta sa le poti observa cum se dezvolta in mediul lor natural, le intelegi mai bine necesitatile ! .......... oricum te asteptam cu nerabdare peste 2 luni in tara
ela- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 1805
Localizare : Galati
Puncte : 481
Data de inscriere : 14/02/2008
Alex sunt superbe fotografiile, cel putin H. imperialis este grozava, ma bucur ca am si eu una
dodo- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 897
Localizare : Brasov
Puncte : 439
Data de inscriere : 23/02/2008
Un singur cuvant: SUPERB !!!!!!!
Johana- Cronicar Hoya
-
Numarul mesajelor : 403
Varsta : 48
Localizare : Timisoara
Puncte : 172
Data de inscriere : 15/02/2008
Nu ma mai satur sa le privesc
Simona D.- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 689
Varsta : 53
Localizare : Terra / Europe / Romania / Arad
Puncte : 0
Data de inscriere : 04/03/2008
hoya
No comment!
nina- Colectionar Hoya
-
Numarul mesajelor : 402
Varsta : 59
Puncte : 0
Data de inscriere : 13/02/2008
uau ce frumos... am ramas fara cuvinte... stau si admir aceste poze si simt o emotie puternica si ma gandesc ce frumos a putut fi pe acolo, sa le vezi in mediul lor natural... multumim ca ne-ai impartasit si noua din experienta traita de tine... bine ai revenit!
bia8- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 867
Localizare : Romania, Oradea
Puncte : 86
Superbe si poze si flori, eu cred ca m-am uitat la ele de 100 de ori si tot nu ma satur.
Bine ai revenit!
Bine ai revenit!
ai adus si butasi su frunze de culoare rosie
ela- Pasionat de Hoya
-
ela a scris:ai adus si butasi su frunze de culoare rosie
multe specii au frunze care se inrosesc la soare (in Europa mai ales iarna) :
H bordenii, benguetensis, caudata, kloppenburgii, rundumensis, scortechinii, flavida, sigillatis, merrillii Red, etc. ...
duse la umbra, de cele mai multe ori frunzele devin verzi (cand nu cad)
Ma alatur corului de admiratoare: WOW
Ar fi bine sa puneti pozele in galeria forumului. Acolo se poate pune si identificarea si pot fi gasite mai usor. Pentru vizionari multiple
Ar fi bine sa puneti pozele in galeria forumului. Acolo se poate pune si identificarea si pot fi gasite mai usor. Pentru vizionari multiple
Alex...chapeau! ...
Frumoasa padurea, cred ca trebuie sa fie fascinant s-o explorezi, in ciuda exasperarii produse de insectele piscatoare (erau, nu-i asa) si de tot felul de alte aratari (chiar, ai vazut ceva pasari, animale, insecte ciudate?)...
Cat despre hoya si dischidia...nici n-am cuvinte. As incerca sa ma imaginez pe acolo, dar mi-e ca tare as fi dezamagita, o data visul terminat...
Mai spune-ne si mai arata-ne, sunt sigura ca toate forumistele (si forumistii) abia asteapta sa se mai minuneze!
Frumoasa padurea, cred ca trebuie sa fie fascinant s-o explorezi, in ciuda exasperarii produse de insectele piscatoare (erau, nu-i asa) si de tot felul de alte aratari (chiar, ai vazut ceva pasari, animale, insecte ciudate?)...
Cat despre hoya si dischidia...nici n-am cuvinte. As incerca sa ma imaginez pe acolo, dar mi-e ca tare as fi dezamagita, o data visul terminat...
Mai spune-ne si mai arata-ne, sunt sigura ca toate forumistele (si forumistii) abia asteapta sa se mai minuneze!
AnaR- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 1290
Varsta : 61
Localizare : Montreal, Canada
Puncte : 38
Data de inscriere : 20/02/2008
Minunate! Altceva nu mai pot sa zic.
bibacj- Admirator Hoya
-
Numarul mesajelor : 130
Puncte : 7
hello
as fi vrut sa scriu un pic in week-end dar n-am avut destul timp
nu mi-am imaginat ce insemna sa ingrijesti o suta de butasi muribunzi - sant zile in care im spun ca as prefera sa moara toate sa scap de griji ...
intre timp le-am numarat, au fost 96 de butasi : o parte din ei netaiati in bucati, de exemplu 4 tije de H lasiantha (2 varietati diferite) 3 de 5 si 1 de 4 noduri
din 61 specii si varietati : 6 Dischidia, 5 Eriostemma si 50 Hoya (intre timp cateva Hoya se dovedesc a fi Dischidia)
sant inca in viata 66 butasi (mortalitatea, impresionanta, e mai mica decat pare, butasii mai mari numarati la inceput ca 2-3 butasi netaiati, ii numar ca 1 singur butas daca nu se mai pot taia)
specii pierdute 14 (aproape un sfert !) : 2 Dischidia, 12 Hoya, si alte 10 care inca nu au radacini ...
o parte sant in apa (vreo 6-7), cele mai multe in pungi de plastic aerisite zilnic, restul in muschi sfagnum in acvariu aerisit la 2 zile
am inceput identificarile cu Torill si Kloppenburg
avem aici o specie nou-nouta, care de cum am vazut-o, mi-am spus ca nu e numai o specie noua, ci o sectiune noua (daca nu un gen nou)
intre timp am studiat pollinaria, Torill si cu mine inclinam spre un gen nou de Asclepiadoidae (inrudit de aproape cu genul Hoya, mai apropiat de Hoya decat Dischidia, Kloppenburg spune ca e o Hoya, la limita extrema dar totusi o Hoya
celelalte mai tarziu (invat de la Kloppenburg cum sa public corect o specie)
cel mai impresionant e ca am pedunculi noi pe 2 butasi de H lasiantha !!!
am pus poze noi si pe flickr : http://www.flickr.com/photos/12396161@N05
as fi vrut sa scriu un pic in week-end dar n-am avut destul timp
nu mi-am imaginat ce insemna sa ingrijesti o suta de butasi muribunzi - sant zile in care im spun ca as prefera sa moara toate sa scap de griji ...
intre timp le-am numarat, au fost 96 de butasi : o parte din ei netaiati in bucati, de exemplu 4 tije de H lasiantha (2 varietati diferite) 3 de 5 si 1 de 4 noduri
din 61 specii si varietati : 6 Dischidia, 5 Eriostemma si 50 Hoya (intre timp cateva Hoya se dovedesc a fi Dischidia)
sant inca in viata 66 butasi (mortalitatea, impresionanta, e mai mica decat pare, butasii mai mari numarati la inceput ca 2-3 butasi netaiati, ii numar ca 1 singur butas daca nu se mai pot taia)
specii pierdute 14 (aproape un sfert !) : 2 Dischidia, 12 Hoya, si alte 10 care inca nu au radacini ...
o parte sant in apa (vreo 6-7), cele mai multe in pungi de plastic aerisite zilnic, restul in muschi sfagnum in acvariu aerisit la 2 zile
am inceput identificarile cu Torill si Kloppenburg
avem aici o specie nou-nouta, care de cum am vazut-o, mi-am spus ca nu e numai o specie noua, ci o sectiune noua (daca nu un gen nou)
intre timp am studiat pollinaria, Torill si cu mine inclinam spre un gen nou de Asclepiadoidae (inrudit de aproape cu genul Hoya, mai apropiat de Hoya decat Dischidia, Kloppenburg spune ca e o Hoya, la limita extrema dar totusi o Hoya
celelalte mai tarziu (invat de la Kloppenburg cum sa public corect o specie)
cel mai impresionant e ca am pedunculi noi pe 2 butasi de H lasiantha !!!
am pus poze noi si pe flickr : http://www.flickr.com/photos/12396161@N05
Bine-ai revenit Alex, chiar ma intrebam unde esti de nu mai dai nici un semn de viata. Foarte interesante informatiile tale despre hoya. Sper sa ai succes si cu butasii mai incapatanati de hoya si sa faca in curand radacini.
dodo- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 897
Localizare : Brasov
Puncte : 439
Data de inscriere : 23/02/2008
Pakeha, iti multumim ca ne impartasesti si noua din experienta ta fascinanta cu hoya .
Daca eu as primi acum jumatate din cat ai adus din Borneo chiar ar trebui sa dorm pe presh, in fata usii (ca pe balcon nici acum nu am loc ).
Daca eu as primi acum jumatate din cat ai adus din Borneo chiar ar trebui sa dorm pe presh, in fata usii (ca pe balcon nici acum nu am loc ).
Stefana- Hoyamaniac
-
Numarul mesajelor : 1490
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti cartier Militari
Puncte : 459
Data de inscriere : 27/01/2008
iar eu intreb cam pe cand vei avea butasi de vanzare din cei noi achizitionati!
bia8- Pasionat de Hoya
-
din cei nou achizitionati, cred ca va puteti lua gandul...pana mai cresc...sau ne putem ruga sa creasca intr-un an cati altii in 10, sa fie nevoit Alex sa-i tunda...
Carmen a scris:din cei nou achizitionati, cred ca va puteti lua gandul...pana mai cresc...sau ne putem ruga sa creasca intr-un an cati altii in 10, sa fie nevoit Alex sa-i tunda...
cum obisnuiesc sa spun, in 1986 cand cu Cernobilul, am luat o doza buna de radioactivitate, ceea ce-mi permite :
- sa citesc noaptea in pat fara veioza
- sa beneficiez de o crestere fulgeratoare a plantelor, de cele mai multe ori imi pun problema cum sa franez vegetatia mai mult decat cum sa o favorizez
in medie pe 50% din plante am flori dupa 12 luni, 75% dupa 18 luni si 90% dupa 24 luni
butasirea poate fi deci destul de rapida
bia8 a scris:iar eu intreb cam pe cand vei avea butasi de vanzare din cei noi achizitionati!
nu e o intrebare rea
daca se prind dublurile, poate sa fie chiar in august 2008
printre candidate :
2 H imperialis (cea din poza), 3 H telosmoides, 1 H lasiantha, 1 H verticillata ssp acuta Pink, ...
preturile in schimb nu vor fi cele mai mici posibile
si daca tot vorbim de butasi, va trebui sa ma mobilizez cu lista definitiva pentru august
promit sa o fac in jur de 15 iulie (week-endul asta sant in Germania 4 zile)
dar lista cu plante adulte, la care s-au facut si 'rezervari', cand o putem vedea?
ela- Pasionat de Hoya
-
Pakeha
"2 H imperialis (cea din poza), 3 H telosmoides, 1 H lasiantha, 1 H verticillata ssp acuta Pink, ...
preturile in schimb nu vor fi cele mai mici posibile"
Alex daca e cu putinta dupa ce vei atasa si preturile as vrea sa ma inscriu pentru urmatorii butasi:
1. H LASIANTHA
2. H IMPERIALIS
"2 H imperialis (cea din poza), 3 H telosmoides, 1 H lasiantha, 1 H verticillata ssp acuta Pink, ...
preturile in schimb nu vor fi cele mai mici posibile"
Alex daca e cu putinta dupa ce vei atasa si preturile as vrea sa ma inscriu pentru urmatorii butasi:
1. H LASIANTHA
2. H IMPERIALIS
bia8- Pasionat de Hoya
-
Alex si eu ma inscriu pentru o hoya imperialis si o hoya telosmoides. Multumesc!
Johana- Cronicar Hoya
-
Numarul mesajelor : 403
Varsta : 48
Localizare : Timisoara
Puncte : 172
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Subiecte similare
» Calatorie Asia 2011 (Borneo & Filipine)
» Borneo 2013
» wish list 2008 2009 ... 2013
» Fragmente din Jurnalul de calatorie hoyana....
» Salutari din concedii - jurnale de calatorie
» Borneo 2013
» wish list 2008 2009 ... 2013
» Fragmente din Jurnalul de calatorie hoyana....
» Salutari din concedii - jurnale de calatorie
HOYA :: Hoya :: Jurnalist de ocazie
Pagina 1 din 2
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum