HOYA
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Fisa: Hoya bella

4 participan?i

In jos

Fisa: Hoya bella Empty Fisa: Hoya bella

Mesaj Scris de Carmen Joi Oct 09, 2008 12:04 pm

Hoya bella ( lanceolata subp bella )

Planta mare cumparata in oct 2007 ( avem deja un an impreuna Wink ) , plus altele cumparate prin martie 2008 de la gunoi, majoritatea in stare foarte buna .

Substrat folosit : turba, pamant de cactusi, amestecat cu perlit si bile de argila pe ici pe colo – proportia nu v-o pot spune pt.ca o fac la ochi.

Lumina / Loc de amplasare :
Vara : exterior cu lumina directa dimineata ( 2-3 ore)
Iarna : interior cu lumina indirecta

Mod de crestere :
- curgator , ca regula
- se poate forma si cataratoare , pe scarita sau alte accesorii.

Udarea :
Vara : 2 – 3 ori pe saptamana.
Iarna : 1 – 2 ori pe saptamana ( daca se lasa la repaos se poate uda mult mai rar )

Perioada de inflorire :
Martie – octombrie , infloreste in noi si noi buchetele, astfel incat mereu veti avea flori la ea.
Florile sunt grupate in buchetele , de obicei 8 flori intr-un buchet, de culoare alba cu roz – movuliu si centru galben.
Infloreste pe penduculi noi, dupa inflorire ii arunca pe cei vechi.

Miros :
Da, foarte placut , perceptibil dimineata si seara sau in zilele racoroase, o combinatie de liliac si garofite.
Atentie : mirosul e ceva foarte subiectiv.

Frunzele :
Mici, sub forma romboidala, dispuse simetric pe tija, cu o lungime de 2 – 3 cm si latimea axei rombului de 1 cm.

Perioada de repaos :
Se poate realiza, la o temperature de 10 – 15 grade iarna cu rarirea udarilor semnificativ.
Nu consider ca bella are neaparat nevoie de perioada de repaos. A mea a inflorit desi nu a avut repaos, ba mai mult poate inflori din stadiul de butas inradacinat .

Inmultire :
- prin butasi cu cel putin 2 noduri , inradacinati in : perlit, substrat, muschi spanghum sau apa.

Durata florilor :
- 10 zile - pana la 2 saptamani.


Ritm de crestere :
- rapid : tunderea plantei mari stimuleaza cresterea.
- Din stadiu de butas ceva mai lent Cool

Daunatori : paduchele lanos din ce am observat pana acum


Fisa: Hoya bella 2133778070103146160kZcdRv_th Fisa: Hoya bella 2010822720103146160oFeapg_th Fisa: Hoya bella 2505566870103146160PZTPuj_th Fisa: Hoya bella 2045032370103146160QQudaV_th Fisa: Hoya bella 2975366770103146160blVUVO_th
Carmen
Carmen
Colectionar Hoya & Adm-Fondator

feminin
Numarul mesajelor : 4669
Varsta : 41
Localizare : printre Hoya
Puncte : 1365
Data de inscriere : 25/01/2008

http://www.hoyas.ro

Sus In jos

Fisa: Hoya bella Empty Re: Fisa: Hoya bella

Mesaj Scris de tinaM Vin Iul 10, 2009 7:42 pm

De adaugat la daunatori si paianjenii rosii (sau afidele???); astia ataca virfurile tinere, fie ca e vorba de frunze sau pedunculi. Dusurile cu apa calda mai potolesc atacul dar incep sa cred ca asta nu este o solutie.
tinaM
tinaM
Pasionat de Hoya

feminin
Numarul mesajelor : 659
Localizare : Sibiu
Puncte : 461
Data de inscriere : 03/06/2008

Sus In jos

Fisa: Hoya bella Empty Re: Fisa: Hoya bella

Mesaj Scris de Stefana Vin Iul 10, 2009 7:48 pm

Paianjeni am avut si eu la o bella Sad. Dar o uitasem intr-un colt unde nu prea avea curenti de aer si era tare cald scratch . Acum e la vedere si o sprayez cam zilnic.
Stefana
Stefana
Hoyamaniac

feminin
Numarul mesajelor : 1490
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti cartier Militari
Puncte : 459
Data de inscriere : 27/01/2008

Sus In jos

Fisa: Hoya bella Empty Re: Fisa: Hoya bella

Mesaj Scris de tinaM Vin Iul 10, 2009 8:14 pm

A mea e la rasarit atarnata de tavan, deci nu prea bate soarele pe ea dimineata, fereastra deschisa aproape toata ziua, dus saptamanal cu apa calda, si pulverizat ocazional... Daca fac o comparatie cu puii din terariu, la care problema nu este prezenta, incep sa cred ca are nevoie de o umiditate atmosferica mai mare ca a orhideelor! De inflorit, a inflorit frumos, a avut si 20 de inflorescente, nu ma pot plange. Dar nu-i tot una ca atunci cand si aspectul plantei, in ansamblu, e frumos... Stii, sa te uiti la frunze cu acelasi drag ca si la flori; vazandu-le, sa-ti zici: "plesnesc de sanatate".
Stiu ca Pakeha ne-a avertizat in privinta ei, dar nu-s pregatita sa renunta la ea, refuz sa ma gandesc la asta acum sau alta data! Asa ca eu am sa incep sa caut un remediu, fie el si chimic, pentru paianjenii astia sau ce-or fi.
tinaM
tinaM
Pasionat de Hoya

feminin
Numarul mesajelor : 659
Localizare : Sibiu
Puncte : 461
Data de inscriere : 03/06/2008

Sus In jos

Fisa: Hoya bella Empty Re: Fisa: Hoya bella

Mesaj Scris de venerans77 Joi Mar 11, 2010 12:23 am

Asta este tot ce am gasit eu despre Hoya in carti de specialitate si am scris si pe site-ul meu: www.labellerose.ro

În marea lor majoritate, speciile din genul Hoya sunt plante cățărătoare, plante tip arbust cu aspect de tufă sau plante târâtoare, originare din cele mai calde regiuni ale Asiei și Australiei. Se cultivă cu ușurință, iar vara produc flori în formă de stea, ceroase, foarte atractive, care persistă întregul anotimp. Au frunze poziționate simetric, două câte două, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascuțite, colorate verde închis și flori albe, parfumate care sunt grupate câte 8 - 10 sub formă de umbele. Unele specii sunt plante cățărătoare cu dezvoltare rapidă, cu tulpini robuste care depășesc chiar 4,5 m lungime și trebuie să fie sprijinite de suporturi. Plantă vivace, cu o structură cărnoasă și port pendent, numită și „floarea-de-porțelan” sau „floarea-de-ceară”.

Origine: Asia, lndonezia, Australia.

Frunze: 3-6 cm lungime, eliptice, lanceolate, coriacee, cărnoase.

Flori: din iunie-octombrie, extremitățile tulpinilor poartă umbele formate din mai mult de 30 de flori în formă de stea, alb-lăptos, cu o consistență ceroasă. Hoya carnosa degajă un parfum amețitor perceptibil Ia o distanță de 2 m, mai ales seara.

Cultivare: primăvara se transvazează planta dacă a crescut prea rapid, folosind pământ de pădure amestecat cu scoarță fărâmițată și mangal sau pământ de ericacee și mraniță pentru cactuși; chiar și vara se expune planta Ia lumină indirectă intensă și Ia o temperatură care să nu depășească 24 - 27°C. Se udă regulat, fără a lăsa niciodată pământul uscat; când este foarte cald se stropește planta, nu și florile cu vaporizatorul săptămânal sau zilnic în funcție de temperatură și se așează într-un loc aerisit. Din aprilie până în septembrie se administrează la 3 zile un îngrășământ pentru pământ de ericacee. Toamna și iarna se așează planta în plină lumină, dar la adăpost de acțiunea directă a soarelui; temperatura nu trebuie să scadă sub 10°C; se udă planta doar când pământul este uscat pe o adâncime de 2-3 cm de la suprafață și se stropește cu apă dedurizată Ia fiecare 2 săptămâni. La sfârșitul perioadei de înflorire se taie ramurile prea lungi și dezordonate.

Reproducere: însămânțarea se efectuează în martie - aprilie într-un pământ pe bază de turbă și nisip, ud, așezat într-o Iădiță, Ia o temperatură de 24°C și Ia umbră. Se butășesc tulpinile de 10 cm. Se lasă descoperite plăntuțele și, în momentul în care este posibil să se manevreze, se transferă în mici ghivece diferite. Se pot preleva butași în luna iunie, tăind o tulpină imediat sub punctul de inserție al unei frunze; se introduce apoi zona tăiată într-o pulbere de hormoni rizogeni și se plantează butașii într-o Iădiță, folosindu-se un amestec de pământ pentru ghiveci și nisip grosier în părți egale; se menține lădița Ia 24°C. După 6-8 săptămâni butașii produc noi vlăstare, iar planta începe să fie tratată ca una adultă. Primăvara și vara se poate reproduce planta îndoind și introducând apoi în pământ ramurile lungi lipsite de flori.

Transplantare: în aprilie, Ia 2-3 ani.

Cerințe specifice: planta nu înflorește decât pe tulpini mai lungi de 30 cm.

Dimensiuni: până Ia 2 m înălțime, în ghiveci.

Longevitate: 2-8 ani.

Pericole și precauții: excesul de apă îngăIbenește frunzele; se Iasă pământul să se zvânte și se udă mai puțin; dacă se udă planta insuficient frunzele se veștejesc sau cad; se administrează în această situație mai multă apă, mai ales vara; dacă planta este expusă Ia soare, frunzele pot suferi arsuri; se evită soarele, dar nu și Iumina. CoșeniIeIe atacă pIantele slăbite.

Specii și varietăți horticole: hoya bella (sin. Hoya Ianceolata subsp. bella) este originară din regiunile cuprinse între Himalaya și nordul Birmaniei. Poate fi crescută pe suporturi sau în coșulețe suspendate, profitând de aspectul său „căzător”. Tulpinile sunt subțiri și vara produc mici flori ceroase cu centrul roșu, reunite sub formă de umbele convexe; frunzele sunt ovale și ascuțite, late de 1 - 1,5 cm și lungi de 2,5 cm, colorate verde - opac. Hoya carnosa este o plantă cățărătoare, originară din China și din sudul lndiei, care are frunze late de 2,5 cm și lungi de 7 cm, groase, colorate verde închis; din mai până în septembrie produc flori parfumate de culoarea fildeșului, cu centrul roșu, grupate în ciorchini formați din peste 30 de flori. „Variegata” are frunze verzi cu motive galbene - crem sau roz de-a lungul marginilor; „Exotica” are frunze verde deschis și închis cu centrul pătat cu galben intens și roz; „Compacta” este o varietate horticolă tip tufă, cu frunze mici încrețite. Originară din Malaezia, Hoya multiflora este o plantă fie cățărătoare, fie compactă în formă de tufă; are frunze verde închis, scorțoase, alungit – lanceolate; florile sunt reunite circa 25 într-un ciorchine și sunt coIorate galben - pai cu centrul brun Hoya purpureo - fusca este cățărătoare cu creștere rapidă, originară din Malaezia și Indonezia; are frunze asemănătoare celor de Hoya carnosa, dar mai lungi și cu pete neregulate, colorate argintiu; prezintă flori maron sau purpurii cu conturul alb și centrul roz - alb.

Sfat: se echilibrează hoya după înflorire. Nu se taie tulpinile care au înflorit deoarece ele pot înflori din nou anul următor.
venerans77
venerans77
Curios cu privire la Hoya

feminin
Numarul mesajelor : 2
Varsta : 47
Localizare : bucuresti
Puncte : 2
Data de inscriere : 24/01/2010

http://www.labellerose.ro/

Sus In jos

Fisa: Hoya bella Empty Re: Fisa: Hoya bella

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum