Hoya cumingiana
+12
Iarina
dodo
bia8
tinaM
ancag
ela
dianatm
Simona D.
miha
AnaR
Carmen
Stefana
16 participan?i
HOYA :: Hoya :: Hoya de la A la Z
Pagina 1 din 3
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Hoya cumingiana
In insulele Filipine isi au originea 3 specii inrudite: cumingiana, densifolia si golamcoiana.
Cu toate ca i-a fost restrans mult habitatul natural, Hoya cumingiana a reusit sa reziste, crescand chiar si pe marginea soselelor (cam ca datura la noi ). La supravietuirea ei ca specie a ajutat si faptul ca, dupa inflorire se formeaza pastaia de seminte, ce au mare putere de germinare, viabile chiar si dupa un an.
Descoperita pe insula Mindoro in 1895 a fost denumita dupa descoperitorul ei, Hugh Cuming.
Nu este o specie de hoya cataratoare, crescand mai mult ca tufis. Daca lastarii se lungesc prea mult se incovoaie si atarna, in cazul in care nu gasesc in apropiere o suprafata pe care sa se lungeasca in continuare. Are frunze mici, ovale cu codita foarte scurta. Umbelele de flori sunt usor vizibile printre frunze din cauza culorii galben-verzui cu centrul purpuriu. Tin cam o saptamana, au un miros pronuntat, a mosc (sau dupa alte pareri a citrice) iar pedunculul cade (diferit de carnosa).
Pentru ca planta prefera substrat calcaros este indicat sa se puna in ghiveci o sursa de calcar: spartura de coral sau scoici sfaramate.
Fotografiile frumoase ale plantei in albumul Sylvinei :
www.myhoyas.com/Hoya%20cumingiana.htm
Cu toate ca i-a fost restrans mult habitatul natural, Hoya cumingiana a reusit sa reziste, crescand chiar si pe marginea soselelor (cam ca datura la noi ). La supravietuirea ei ca specie a ajutat si faptul ca, dupa inflorire se formeaza pastaia de seminte, ce au mare putere de germinare, viabile chiar si dupa un an.
Descoperita pe insula Mindoro in 1895 a fost denumita dupa descoperitorul ei, Hugh Cuming.
Nu este o specie de hoya cataratoare, crescand mai mult ca tufis. Daca lastarii se lungesc prea mult se incovoaie si atarna, in cazul in care nu gasesc in apropiere o suprafata pe care sa se lungeasca in continuare. Are frunze mici, ovale cu codita foarte scurta. Umbelele de flori sunt usor vizibile printre frunze din cauza culorii galben-verzui cu centrul purpuriu. Tin cam o saptamana, au un miros pronuntat, a mosc (sau dupa alte pareri a citrice) iar pedunculul cade (diferit de carnosa).
Pentru ca planta prefera substrat calcaros este indicat sa se puna in ghiveci o sursa de calcar: spartura de coral sau scoici sfaramate.
Fotografiile frumoase ale plantei in albumul Sylvinei :
www.myhoyas.com/Hoya%20cumingiana.htm
Stefana- Hoyamaniac
-
Numarul mesajelor : 1490
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti cartier Militari
Puncte : 459
Data de inscriere : 27/01/2008
Re: Hoya cumingiana
Din cele 3 verisoare, 2 am deja, cumingiana proaspat sosita si galamcoiana de la Pakeha, care a inceput sa creasca binisor...
Cam in ce perioada infloresc ?
Cam in ce perioada infloresc ?
Spre sfarsitul verii
Stefana- Hoyamaniac
-
Numarul mesajelor : 1490
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti cartier Militari
Puncte : 459
Data de inscriere : 27/01/2008
Cam asta ar fi exemplarul meu, dupa inlaturarea frunzelor uscate si taierea unor tije seci. Sper sa mearga spre bine , nu spre rau. I-am schimbat substratul. Radacinile pareau a fi in regula, cel putin cele principale. O data cu schimbarea substratului s-au rupt o multime de ramificatii ale radacinilor, semn ca probabil erau putrezite.
Sper din suflet sa-si revina toate. Sunt cele mai afecate din comanda de pe ebay.
mare si frumos, sa-ti traiasca!
AnaR- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 1290
Varsta : 61
Localizare : Montreal, Canada
Puncte : 38
Data de inscriere : 20/02/2008
Nu e asa mare, ba chiar e cea mai mica dintre cele cumparate, dar e poza facuta de aproape...Sper sa-si revina un pic in fire, caci am emotii cu ea.
Isi revine, ca pare in forma! Bafta!
AnaR- Pasionat de Hoya
-
Cam de ce lumina credeti ca are nevoie cumingiana ? Dar temperatura ?
Nina tu unde o tii, stiu ca a ta si-a revenit spectaculos...
Nina tu unde o tii, stiu ca a ta si-a revenit spectaculos...
Carmen, dupa cate am citit, cumingiana are nevoile celor mai multe dintre hoya, adica lumina fara soare direct si temperaturi care sa nu coboare sub 10 grade si nu-i prea place sa se usuce complet substratul. Si eu astept una azi sau cel tarziu maine...
AnaR- Pasionat de Hoya
-
Mica sau mare astepti ?
Eu ultima sosita de la floraleum ( cu care am emotii mai mari decat cu celelalte ), am pus-o deocamdata langa calculator, e pe peretele de vizavi cu geamul, deci lumina strabate cam 4 metri din camera pana sa ajunga la ea, are soare bun dupa masa, si i-am pus si scoici in ghiveci pt surplusul de calcar. Oricum apa mea e cam calcaroasa deocamdata, caci e din fantana, nu de la oras...
Pentru ca i-au cazut niste frunze am inceput sa ma sperii , stiind experienta trecuta. Totusi planta nu arata ca celelalte, si am taiat 2 lastari, pe care i-am pus in apa, ca sa am o siguranta. Lastarii sunt plini de seva, lucru care ma mai face sa-mi revin in simtiri.
Am mai citit pe myhoyas ca planta are tendinta de a mai arunca din frunze, ceea ce o poate face inestetica... poate asta vroia sa faca doar.
O mai tin sub observatie. Trebuie sa reziste caci din ea ar trebui sa pot da tuturor fetelor care au pierdut-o pe prima. Nu pot sa-i zic nici garantie nici cadou, insa daca tot mi-a trimis-o, trebuie sa o salvam ca sa avem toate din ea... So, niste ganduri pozitive pentru cumingiana noastra...
Eu ultima sosita de la floraleum ( cu care am emotii mai mari decat cu celelalte ), am pus-o deocamdata langa calculator, e pe peretele de vizavi cu geamul, deci lumina strabate cam 4 metri din camera pana sa ajunga la ea, are soare bun dupa masa, si i-am pus si scoici in ghiveci pt surplusul de calcar. Oricum apa mea e cam calcaroasa deocamdata, caci e din fantana, nu de la oras...
Pentru ca i-au cazut niste frunze am inceput sa ma sperii , stiind experienta trecuta. Totusi planta nu arata ca celelalte, si am taiat 2 lastari, pe care i-am pus in apa, ca sa am o siguranta. Lastarii sunt plini de seva, lucru care ma mai face sa-mi revin in simtiri.
Am mai citit pe myhoyas ca planta are tendinta de a mai arunca din frunze, ceea ce o poate face inestetica... poate asta vroia sa faca doar.
O mai tin sub observatie. Trebuie sa reziste caci din ea ar trebui sa pot da tuturor fetelor care au pierdut-o pe prima. Nu pot sa-i zic nici garantie nici cadou, insa daca tot mi-a trimis-o, trebuie sa o salvam ca sa avem toate din ea... So, niste ganduri pozitive pentru cumingiana noastra...
E doar acomodarea...cu noua locuinta... Sigur se va umple de frunze noi si proaspete in viitorul apropiat...
miha- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 875
Varsta : 51
Localizare : CONSTANTA
Puncte : 402
Data de inscriere : 12/04/2008
Eu astept una mica-mititica...nu stiu inca daca e inradacinata sau nu...
AnaR- Pasionat de Hoya
-
Simona D.- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 689
Varsta : 53
Localizare : Terra / Europe / Romania / Arad
Puncte : 0
Data de inscriere : 04/03/2008
Wau ce frumoasa si deasa este, Simona sa iti traiasca si sa iti creasca mare si frumoasa
Multumesc !
Are si peduncul. Daca as putea sa o fac sa-l pastreze ...
Are si peduncul. Daca as putea sa o fac sa-l pastreze ...
-
si a mea are unul vechi...deci nu in formare, ma mir ca nu a cazut inca, deoarece din ce-am citit se pare ca la fiecare inflorire face altii...
La a mea e un peduncul nou, in formare
-
-
Simona,i-ai schimbat substratul dupa ce ai primit-o?....astept si eu una....
ela- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 1805
Localizare : Galati
Puncte : 481
Data de inscriere : 14/02/2008
IMEDIAT ce am desfacut coletele, am schimbat substratul
-
Pot sa spun acum ca am stabilizat cumingiana, ii merge bine, n-a mai pierdut nicio frunza de mult timp...
In plus, nu v-am zis, dar acum ca a trecut pericolul, va zic, pentru ca avea inca 2 tije taiate de jos, fiecare cu radacina si cate o frunza la un "butuc" de lastar, acelea le-am separat de planta mare si le-am pus in ghivecele separate , avand radacini mari de tot, si stau la minisera asteptand primavara.
Alti 2 lastari sunt in apa la inradacinat, dar inca nu mustatesc...insa arata bine si au facut "talpa de elefant" de care imi explica Alex la Cluj...
In plus, nu v-am zis, dar acum ca a trecut pericolul, va zic, pentru ca avea inca 2 tije taiate de jos, fiecare cu radacina si cate o frunza la un "butuc" de lastar, acelea le-am separat de planta mare si le-am pus in ghivecele separate , avand radacini mari de tot, si stau la minisera asteptand primavara.
Alti 2 lastari sunt in apa la inradacinat, dar inca nu mustatesc...insa arata bine si au facut "talpa de elefant" de care imi explica Alex la Cluj...
Si eu am un butuc de lastar din ala. L-am pus si eu separat intr-un ghivecel. Poate creste mare ca stiu pe cineva prin apropiere ce isi doreste
-
ce e talpa de elefant? ca sunt curioasa ...
ancag- Admirator Hoya
-
Numarul mesajelor : 105
Varsta : 45
Localizare : Iasi
Puncte : 51
Data de inscriere : 21/07/2008
Pagina 1 din 3 • 1, 2, 3
Subiecte similare
» hoya cumingiana
» Hoya cumingiana vs densifolia vs golamcoana
» Lista de primavara restanta pentru cumingiana