Stapelia, Huernia, Caralluma si altele
5 participan?i
Pagina 1 din 1
Stapelia, Huernia, Caralluma si altele
Buna seara
Pentru iubitorii si iubitoarele celorlalte Asclepiade, sa incercam o mica punere in tema.
Sunt indragite pentru ca sunt usor de crescut, au aproape acelasi mod de intretinere ca si cactusii, si infloresc mult mai usor. Marea lor majoritate sunt plante africane, marii iubitoare de soare si caldura.
Cea mai cunoscuta la noi este Stapelia variegata, cu numele popular de "steaua serifului"
In general forma florilor este in forma de stea sau clopotel, de diverse culori si cu diferite pigmentatii.
Majoritatea florilor, desi splendide, au un miros dezagreabil. Explicatia pentru acest lucru este destul de simpla. Acolo unde cresc nu sunt albine care sa asigure polenizarea florilor, motiv pentru care...s-au orientat catre muste !
In cultura prefera un amestec de pamant obisnuit, amestecat cu nisip si pietris. Vara prefera soarele direct, iar iarna majoritatea dintre ele pot ierna in aceleasi conditii ca si cactusii: 8 - 10 grade si fara apa.
Ghivecele nu trebuie sa fie neaparat adanci, dar este de preferat sa fie mai intinse, pentru ca unele specii au curiosul obicei sa ...migreze ! Acest lucru apare vizibil in timp la Pyaranthus, Duvalia sau Stultitia.
Probabil va intrebati cum se intampla acest lucru. Din micutul lastar plantat, va pleca un alt lastar sau mai multi, care vor fi usor inclinati. Se vor inradacina si vor continua sa lastareasca, migrand prin ghiveci...
http://gino.sunphoto.ro/Asclepiadaceae/BVMHYMCQMKRXAWTXTWT
Se vede cum migreaza lastarii inclinati, la Duvalia elegans.
Majoritatea speciilor lastaresc abundent, formand in timp adevarate colonii, cu cat coloniile sunt mai mari, cu atat mai mult produc multime de flori. Daca florile au sansa sa fie polenizate, fructele apar abia anul viitor, si sunt sub forma unor teci, de regula doua pe aceeasi codita.
La coacere, bacele, sau teci, vor crapa, lasand sa se vada semintele care sunt plate, de cativa milimetrii in diametru, maronii la culoare si prevazute cu un mic smoc de perisori, care le face sa zboare la cea mai mica adiere de vant.
Cam atat pentru inceput....
Pentru iubitorii si iubitoarele celorlalte Asclepiade, sa incercam o mica punere in tema.
Sunt indragite pentru ca sunt usor de crescut, au aproape acelasi mod de intretinere ca si cactusii, si infloresc mult mai usor. Marea lor majoritate sunt plante africane, marii iubitoare de soare si caldura.
Cea mai cunoscuta la noi este Stapelia variegata, cu numele popular de "steaua serifului"
In general forma florilor este in forma de stea sau clopotel, de diverse culori si cu diferite pigmentatii.
Majoritatea florilor, desi splendide, au un miros dezagreabil. Explicatia pentru acest lucru este destul de simpla. Acolo unde cresc nu sunt albine care sa asigure polenizarea florilor, motiv pentru care...s-au orientat catre muste !
In cultura prefera un amestec de pamant obisnuit, amestecat cu nisip si pietris. Vara prefera soarele direct, iar iarna majoritatea dintre ele pot ierna in aceleasi conditii ca si cactusii: 8 - 10 grade si fara apa.
Ghivecele nu trebuie sa fie neaparat adanci, dar este de preferat sa fie mai intinse, pentru ca unele specii au curiosul obicei sa ...migreze ! Acest lucru apare vizibil in timp la Pyaranthus, Duvalia sau Stultitia.
Probabil va intrebati cum se intampla acest lucru. Din micutul lastar plantat, va pleca un alt lastar sau mai multi, care vor fi usor inclinati. Se vor inradacina si vor continua sa lastareasca, migrand prin ghiveci...
http://gino.sunphoto.ro/Asclepiadaceae/BVMHYMCQMKRXAWTXTWT
Se vede cum migreaza lastarii inclinati, la Duvalia elegans.
Majoritatea speciilor lastaresc abundent, formand in timp adevarate colonii, cu cat coloniile sunt mai mari, cu atat mai mult produc multime de flori. Daca florile au sansa sa fie polenizate, fructele apar abia anul viitor, si sunt sub forma unor teci, de regula doua pe aceeasi codita.
La coacere, bacele, sau teci, vor crapa, lasand sa se vada semintele care sunt plate, de cativa milimetrii in diametru, maronii la culoare si prevazute cu un mic smoc de perisori, care le face sa zboare la cea mai mica adiere de vant.
Cam atat pentru inceput....
Re: Stapelia, Huernia, Caralluma si altele
Foarte interesant ce ne-ai prezentat , poate in viitor vom colectiona si asa ceva...macar cate un exemplar pentru colectia generala ...
Cine are asemenea plante prin casa?
Cine are asemenea plante prin casa?
Am eu stapelii. Am primit in primavara doi lastari micuti ( nici nu stiu daca sunt la fel sau nu ). Acesti doi de care va vorbesc sunt varietati micute. Si am mai primit doi lastari de Stapelia grandiflora ( cred ca se numeste ) tot in primavara. Acestia din urma sunt o varietate mai mare. Cam diferenta intre frunzele de curtisii si cele de thomsonii
Simona D.- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 689
Varsta : 53
Localizare : Terra / Europe / Romania / Arad
Puncte : 0
Data de inscriere : 04/03/2008
["Simona D."] Cam diferenta intre frunzele de curtisii si cele de thomsonii
Cactusii, cu o exceptie sau doua, nu au frunze...
gino a scris:["Simona D."] Cam diferenta intre frunzele de curtisii si cele de thomsonii
Ma refeream la faptul ca diferenta intre marimile lastarilor de stapelii la care faceam referire poate fi comparata cu diferenta intre marimea frunzelor de curtisii si thomsonii
Simona D.- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 689
Varsta : 53
Localizare : Terra / Europe / Romania / Arad
Puncte : 0
Data de inscriere : 04/03/2008
Acum vreo 14 ani am primit de la cineva o stapelia micuta (ma rog, tot de steaua serifului o stiam), cat un deget, care a umplut ghivecelul de lastari. Dupa 2 sau 3 ani, nu-mi mai amintesc, a inflorit: o stea mare, grena, tare frumoasa. Dar cum spunea si Gino, mirosul era cu adevarat respingator. Ca atare am renuntat la ea, desi e foarte usor de crescut.
tinaM- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 659
Localizare : Sibiu
Puncte : 461
Data de inscriere : 03/06/2008
Stapelii......le iubesc!!!!!!!
imi plac mult florile lor, am si eu doua....
http://georgianalazar.sunphoto.ro
imi plac mult florile lor, am si eu doua....
http://georgianalazar.sunphoto.ro
lazar georgiana- Curios cu privire la Hoya
-
Numarul mesajelor : 24
Varsta : 51
Localizare : bucuresti
Puncte : 26
Data de inscriere : 11/04/2010
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum