H. serpens
2 participan?i
HOYA :: Hoya :: Pentru incepatori :: Fise butasi
Pagina 1 din 1
H. serpens
Din pacate nu pot sa va mai arat butasii pentru ca au deja radacina dar va spun povestea lor si sper sa va fie de folos atunci cand vreti sa inradacinati acest tip de butas.
Am primit prin septembrie un butas de serpens de la Carmen si unul inradacinat de la Vicki.
Cel de la Carmen fiind mai mare l-am taiat in 2 bucati de cca 12 cm fiecare. Cel de la Vicki era tot cam de 12 cm.
I-am plantat pe toti trei intr-un pahar de unica folosinta transparent (de 7 cm diametru) intr-un substrat format din pamant de padure, pamant de florarie (turba florimo) si perlit amestecat in proportii egale. Amestecul acesta eu il fac pentru toti butasii de hoya.
M-am documentat pe net si am aflat ca planta provine din Sikkin - muntii Himalaya asa ca am dedus ca-i place racoarea. Deci nu am pus butasii in minisera dar i-am asezat pe o polita la distanta de 1 m de fereastra de la bucatarie orientata la sud-est. Temperatura in casa fiind cam de 20- 21 grade C. Umezeala in jur au avut din belsug asa ca i-am udat cate putin si doar cu pulverizatorul. Dupa cca o luna cel de la Vicki (ii cunosc dupa culoarea frunzelor acesta avand culoarea un verde mai inchis) da semne de deshidratare. L-am scos cu grija din pahar fara sa-i deranjez pe ceilalti 2 si am observat ca avea radacinile deja putrezite asa ca fara mila le-am taiat complet, am tinut putin butasul cu taietura sub jet de apa calda ca sa-i opresc scurgerea sevei si l-am pus in pamant din nou langa ceilalti 2. I-am tratat in continuare ca si pana atunci. Pe parcurs li s-a uscat cate o frunza iar varful s-a uscat putin dar restul e in regula. Acum cateva zile am observat prin pahar, in pamant cateva firicele albe de radacini. Inca nu dau semne de crestere dar eu zic ca o vor face in curand.
Umeaza maine poza.
Am primit prin septembrie un butas de serpens de la Carmen si unul inradacinat de la Vicki.
Cel de la Carmen fiind mai mare l-am taiat in 2 bucati de cca 12 cm fiecare. Cel de la Vicki era tot cam de 12 cm.
I-am plantat pe toti trei intr-un pahar de unica folosinta transparent (de 7 cm diametru) intr-un substrat format din pamant de padure, pamant de florarie (turba florimo) si perlit amestecat in proportii egale. Amestecul acesta eu il fac pentru toti butasii de hoya.
M-am documentat pe net si am aflat ca planta provine din Sikkin - muntii Himalaya asa ca am dedus ca-i place racoarea. Deci nu am pus butasii in minisera dar i-am asezat pe o polita la distanta de 1 m de fereastra de la bucatarie orientata la sud-est. Temperatura in casa fiind cam de 20- 21 grade C. Umezeala in jur au avut din belsug asa ca i-am udat cate putin si doar cu pulverizatorul. Dupa cca o luna cel de la Vicki (ii cunosc dupa culoarea frunzelor acesta avand culoarea un verde mai inchis) da semne de deshidratare. L-am scos cu grija din pahar fara sa-i deranjez pe ceilalti 2 si am observat ca avea radacinile deja putrezite asa ca fara mila le-am taiat complet, am tinut putin butasul cu taietura sub jet de apa calda ca sa-i opresc scurgerea sevei si l-am pus in pamant din nou langa ceilalti 2. I-am tratat in continuare ca si pana atunci. Pe parcurs li s-a uscat cate o frunza iar varful s-a uscat putin dar restul e in regula. Acum cateva zile am observat prin pahar, in pamant cateva firicele albe de radacini. Inca nu dau semne de crestere dar eu zic ca o vor face in curand.
Umeaza maine poza.
dodo- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 897
Localizare : Brasov
Puncte : 439
Data de inscriere : 23/02/2008
Re: H. serpens
o mica observatie
ca masura de prevedere, nu pun nicidata butasi de proveniente diferite in aceeasi "oala"
daca unul are vreo boala, ii va contamina si pe ceilalti
cu atat mai mult daca unul da semne de slabiciune
si daca cumva apare o problema de putrezire de radacini, substratul il arunc fara mila cu tot cu bile
ghiveciul nu se foloseste pentru alta planta, eventual dezinfectat cu spirt si tratat cu fongicide si insecticide la aceeasi planta
radacinile se spala bine, se taie pana la partea sanatoasa daca exista, daca nu se taie cu tija cu tot
se trateaza cu fongicid si insecticid si se procedeaza ca si cum ar fi un butas
am reusit sa salvez asa majoritatea cazurilor
ca masura de prevedere, nu pun nicidata butasi de proveniente diferite in aceeasi "oala"
daca unul are vreo boala, ii va contamina si pe ceilalti
cu atat mai mult daca unul da semne de slabiciune
si daca cumva apare o problema de putrezire de radacini, substratul il arunc fara mila cu tot cu bile
ghiveciul nu se foloseste pentru alta planta, eventual dezinfectat cu spirt si tratat cu fongicide si insecticide la aceeasi planta
radacinile se spala bine, se taie pana la partea sanatoasa daca exista, daca nu se taie cu tija cu tot
se trateaza cu fongicid si insecticid si se procedeaza ca si cum ar fi un butas
am reusit sa salvez asa majoritatea cazurilor
Re: H. serpens
Alex ai dreptate in privinta plantarii butasilor separati daca au provenienta diferita, la fel si in privinta pamantului. Din fericire cred ca la mine radacinile erau putrezite de la prea multa apa ca le-am taiat complet si am facut de fapt un butas mai scurt. Deocamdata nu dau semne de boala dar pe viitor voi proceda asa cum ai spus si tu.
dodo- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 897
Localizare : Brasov
Puncte : 439
Data de inscriere : 23/02/2008
HOYA :: Hoya :: Pentru incepatori :: Fise butasi
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum