HOYA
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Expertiza pesonalizata

4 participan?i

In jos

Expertiza pesonalizata Empty Expertiza pesonalizata

Mesaj Scris de Pakeha Dum Ian 10, 2010 11:51 am

Subiect mutat de la Oferte de vanzare
ela a scris:eu,una, mi-as dori cativa butasi sar trebuie sa ma lamuresc intai ce specii s-ar putea adapta la conditiile din apartamentul meu f.insorit si calduros pt. ca am pierdut destui butasi si plante mature iar altele nu prea vor sa infloreasca....
cel mai mare procent de reusita la inradacinare l-am avut la comenzile din primavara Very Happy
daca vrei cu adevarat, poti ! yes we can ! etc
hai sa vedem ce se poate face
o sa procedez ca in jobul meu (partea de expert-consultant, doar ca va fi gratuit, clientii platesc 150-160 de euro pe ora pirat ), si as incepe prin a-ti cere cateva date (eventual partial sub forma de tabel) :
- cate specii ai, numele lor, ce varsta au, cum le merge la fiecare (foarte rau, rau, mediu, bine, foarte bine, exceptional de bine - catastrofal de rau, presupunem ca sunt moarte sau pe cale)
- ce specii ai incercat si au murit, dupa cat timp
- ce substrat si ce ghivece folosesti, ce procedee de butasire aplici
- ce temperatura si ce umiditate medie ai in locurile susceptibile de a gazdui Hoya (nu neglija nici unul) in 4 anotimpuri, ziua si noaptea, plus pozitia cardinala a fiecaruia
- cateva poze cu plantele si cu locurile de gazduire
cu astea vedem ce ar putea corespunde si ce nu, ideea ar fi sa creezi un ritm de crestere si inflorire corespunzator conditiilor

si daca iese ceva bine din expertiza asta, avem gata facut un articol pentru revista, care sunt sigur, va interesa multa lume
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin
Numarul mesajelor : 3961
Varsta : 63
Localizare : Normandie / France
Puncte : 3872
Data de inscriere : 23/02/2008

http://www.pakehas-hoya.com/index.php

Sus In jos

Expertiza pesonalizata Empty Re: Expertiza pesonalizata

Mesaj Scris de ela Dum Ian 10, 2010 10:39 pm

Alex, pana voi intocmi tabelul respectiv mai dureaza ceva timp iar date privind temperatura si umiditatea medie abia de-acum incolo sa le notez pt. ca nu am masurat temp.exacta decat intr-o singura zona(numai acolo am termometru) iar umiditatea nu o stiu pt. ca nu am cu ce sa o masor. Prea multe date exacte deocamdata nu am, ar fi trebuit notate de acum un an,probabil experimentul o sa dureze o perioada indelungata !
Chiar ar fi interesant un astfel de studiu, tb mai intai sa imi procur
un higrometru
ela
ela
Pasionat de Hoya

feminin
Numarul mesajelor : 1805
Localizare : Galati
Puncte : 481
Data de inscriere : 14/02/2008

Sus In jos

Mesaj Scris de ela Dum Ian 10, 2010 10:44 pm

o observatie:eu am si obiceiul sa mut plantele dintr-un loc in altul, in speranta unor conditii mai bune pt.ele asa ca ,daca s-a intamplat sa moara cate una, nu stiu exact ce nu i-a priit.....de regula este apa in exces, cu greu ma abtin sa nu le pun apa cand vad substratul uscat la suprafata
ela
ela
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Stefana Lun Ian 11, 2010 3:27 pm

Ela, eu le pun la majoritatea in substrat betisoare de frigarui taiate in doua. Vezi imediat daca este umed in interior chiar daca la suprafata pare uscat.
La ale mele cred ca nu le convine substratul. Nu retine apa (o avea prea multa turba in componenta), se scurge imediat si nu se umezeste tot. La primavara trebuie sa-l schimb aproape la toate.
Stefana
Stefana
Hoyamaniac

feminin
Numarul mesajelor : 1490
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti cartier Militari
Puncte : 459
Data de inscriere : 27/01/2008

Sus In jos

Mesaj Scris de Vernil Lun Ian 11, 2010 3:45 pm

Stefana, eu am constatat ca turba cam arde radacinile hoyei. Cel mai bine s-a dezvoltat in pamant de cactus. Apropos, am si eu o frunza inimioara de kerry, e inradacinata si sper sa ajunga la fel de mare si frumoasa ca mama ei (primita de la Claudia). Chiar si fara flori, e spectaculos de frumos foliajul lui H.kerry. Frunzele par din matase verde Very Happy
Vernil
Vernil
Hoya-mon amour

feminin
Numarul mesajelor : 772
Varsta : 67
Localizare : N 44o29\' E 26o01\'
Puncte : 507

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Dum Ian 17, 2010 4:02 am

ela a scris:o observatie:eu am si obiceiul sa mut plantele dintr-un loc in altul, in speranta unor conditii mai bune pt.ele asa ca ,daca s-a intamplat sa moara cate una, nu stiu exact ce nu i-a priit.....de regula este apa in exces, cu greu ma abtin sa nu le pun apa cand vad substratul uscat la suprafata
cel mai usor de ucis Hoya e prin inecare
e foarte greu in schimb prin uscare
asa ca ... Smile
practic la toate plantele astern pe fundul ghiveciului un strat de 2-3-4-5 cm de bile de argila
si verific ca sa nu ramana apa in farfurie mai mult de sa zicem 1/2 de zi dupa udare (mai mult cand sunt absent mai multe zile)
cel mai bun sistem de verificare nu e cel vizual, ci estimarea greutatii ghiveciului, daca e usor, se uda, daca e greu se mai poate astepta Laughing

iar daca exista o planta la care sa nu-i placa sa fie plimbata, e chiar Hoya
incerc sa nu le schimb locul decat daca constat ca chiar nu infloresc de exemplu un an calendaristic de cand planta ar putea sa o faca
si daca am timp, o fac treptat din 20 in 20 cm de exemplu la 2-3 zile cand planta e activa (direct daca nu e activa sau foarte rezistenta)
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de ela Dum Ian 17, 2010 12:38 pm

bine-venite observatiile privind udarea si mutatul plantelor, mi se confirma ca nu procedez corect .....am sa incerc sa procedez cum trebuie pe viitor, mai putina apa.....!
ela
ela
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Dum Ian 17, 2010 2:11 pm

ela a scris:bine-venite observatiile privind udarea si mutatul plantelor, mi se confirma ca nu procedez corect .....am sa incerc sa procedez cum trebuie pe viitor, mai putina apa.....!
faci totusi tabelul ? Arrow
va fi util pentru toata lumea I love you
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin