URARI DE MARTISOR!!!
+6
tinaM
gty
Carmen
dodo
Pakeha
getama
10 participan?i
Re: URARI DE MARTISOR!!!
Pe 1 martie avem una din cele mai frumoase, delicate și vechi sărbători specifice, Mărțișorul. Semnificațiile cumulate sunt multiple, dar toate au trei trăsături specifice: renașterea, sensibilitatea, și atenția specială acordată femeilor.
Mărțișorul oferit cu această ocazie femeilor se consideră că aduce noroc și bunăstare. Unii consideră că roșul simbolizează primăvara și albul iarna, Mărțișorul fiind sărbătorit la întretăierea celor două anotimpuri. Personal prefer versiunea conform căreia cele două șnururi reprezintă dragostea și sinceritatea. Această simbolisitică se încadrează și mai bine cu florile timpurii de primăvară asociate acestei sărbători. în special ghiocelul.
Există dovezi arheologice conform cărora Mărțișorul are o tradiție de peste 8 mii de ani, datând din vremea geților. Ulterior se sărbătorea asemănător zeul Marte ca principalul protector al fertilității și al vegetației, iar tracii sărbătoreau într-un mod asemănător zeul Marsyas Silen.
La femeile dace se regăsește foarte clar această tradiție, ele purtând monezi sau pietricele legate cu fire de lână roșii și albe, pentru bunăstare și fertilitate.
Obiceiuri asemănătoare se regăsesc în toată zona Balcanilor, în special în Bulgaria (sărbătoarea denumită Martenița – Мартеница), Macedonia și Albania.
Mărțișorul oferit cu această ocazie femeilor se consideră că aduce noroc și bunăstare. Unii consideră că roșul simbolizează primăvara și albul iarna, Mărțișorul fiind sărbătorit la întretăierea celor două anotimpuri. Personal prefer versiunea conform căreia cele două șnururi reprezintă dragostea și sinceritatea. Această simbolisitică se încadrează și mai bine cu florile timpurii de primăvară asociate acestei sărbători. în special ghiocelul.
Există dovezi arheologice conform cărora Mărțișorul are o tradiție de peste 8 mii de ani, datând din vremea geților. Ulterior se sărbătorea asemănător zeul Marte ca principalul protector al fertilității și al vegetației, iar tracii sărbătoreau într-un mod asemănător zeul Marsyas Silen.
La femeile dace se regăsește foarte clar această tradiție, ele purtând monezi sau pietricele legate cu fire de lână roșii și albe, pentru bunăstare și fertilitate.
Obiceiuri asemănătoare se regăsesc în toată zona Balcanilor, în special în Bulgaria (sărbătoarea denumită Martenița – Мартеница), Macedonia și Albania.
asta da martisor ...se incadreaza perfect in dorintele mele(ambele variante)
Multumin Alex, esti dragut ca totdeauna iar martisorul tau chiar daca nu are culorile intocmai ca ale martisorului cu certitudine aduc un aer de primavara si bucurie.
dodo- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 897
Localizare : Brasov
Puncte : 439
Data de inscriere : 23/02/2008
asta inseamna sa te legi la cap cand nu te doare ...
Sylvie a dorit sa stie ce e martisorul : ne-am uitat pe Wikipedia, i-am povetit ce si cum
dupa care m-a intrebat senina : "pourquoi tu ne m'en offres jamais de martzishor ? "
de unde sa-i gasesc martisor la Rouen ? ...
Sylvie a dorit sa stie ce e martisorul : ne-am uitat pe Wikipedia, i-am povetit ce si cum
dupa care m-a intrebat senina : "pourquoi tu ne m'en offres jamais de martzishor ? "
de unde sa-i gasesc martisor la Rouen ? ...
multumim de martisoarele virtuale....le primim cu drag si le apreciem...
cat despre Sylvie...ia spune-i ca pt ea au inflorit exemplrele de Hoya...si va fi mai fericita decat noi ca le vede live...
cat despre Sylvie...ia spune-i ca pt ea au inflorit exemplrele de Hoya...si va fi mai fericita decat noi ca le vede live...
gty- Interesat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 32
Varsta : 47
Localizare : Ploiesti
Puncte : 37
Data de inscriere : 23/02/2010
Multumesc si eu de martisor, Alex, pentru mine e perfect asa cum este.
O sugestie, daca ai prin casa fire de matase, alb si rosu, e chiar simplu sa faci chiar tu firul impletit. Il legi cu fundita de o floare si e gata(dar poate fi si o brosa, bratara etc). Succes!
O sugestie, daca ai prin casa fire de matase, alb si rosu, e chiar simplu sa faci chiar tu firul impletit. Il legi cu fundita de o floare si e gata(dar poate fi si o brosa, bratara etc). Succes!
tinaM- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 659
Localizare : Sibiu
Puncte : 461
Data de inscriere : 03/06/2008
alex, improvizeaza pt. sylvie un snur din 2 fire impletite alb+rosu pe care sa il poarte la incheietura mainii( se poate si asa).....eu asa ceva am la mana
ela- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 1805
Localizare : Galati
Puncte : 481
Data de inscriere : 14/02/2008
Aurelia- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 1242
Varsta : 56
Puncte : 1360
Data de inscriere : 02/12/2011
Multumim din suflet pt martisoarele florale din Franta! Sunt superbe!Ce inseamna sa te poti bucura de ele in fiecare zi.......!
M-a amuzat foarte mult ipostaza cu martisorul care nu se gaseste la Rouen...eu personal am uitat pt un moment de griji.
Va doresc tuturor o primavara plina de lumina si bucurie in suflete!
M-a amuzat foarte mult ipostaza cu martisorul care nu se gaseste la Rouen...eu personal am uitat pt un moment de griji.
Va doresc tuturor o primavara plina de lumina si bucurie in suflete!
Orquidea- Admirator Hoya
-
Numarul mesajelor : 64
Varsta : 46
Puncte : 66
Data de inscriere : 27/10/2012
Si eu ma alatur cuvintelor frumoase! Multumiiiiiiiiiim!!!!!
Soarele de primavara sa ne incalzeasca sufletele tuturor, iar bucuria reinvierii naturii sa se reverse peste fiecare zi!
Soarele de primavara sa ne incalzeasca sufletele tuturor, iar bucuria reinvierii naturii sa se reverse peste fiecare zi!
andreea- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 719
Puncte : 723
Data de inscriere : 05/09/2011
-
Frumoase flori, Aurelia! Multumesc pentru felicitari!
Tuturor o primavara frumoasa! Un inceput bun, sa ne alinte soarele cu razele lui cit mai repede!
Tuturor o primavara frumoasa! Un inceput bun, sa ne alinte soarele cu razele lui cit mai repede!
andreea- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 719
Puncte : 723
Data de inscriere : 05/09/2011
Iti doresc un 1 Martie fericit si o primavara care sa iti infloreasca intregul an.
-
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum