HOYA
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

7 specii si o subspecie din Borneo publicate

3 participan?i

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

In jos

7 specii si o subspecie din Borneo publicate Empty 7 specii si o subspecie din Borneo publicate

Mesaj Scris de Pakeha Mar Mai 13, 2014 9:03 pm

In sfarsit, alleluia, alleluia !
A fost imprimata revista Sandakania  n° 19 !!!
Imi pierdusem speranta ca va mai iesi vreodata ...
Inca nu am primit revistele alocate mie, vor ajunge in cel mult 10 zile
Insa pot deja divulga numele oficiale si am inceput sa modific pe site
Vi le comunic aici pe masura ce o fac :

Hoya benchaii
http://www.pakehas-hoya.com/index.php?mod=Gestion&op=ShowDetailEspece&Id_Esp=593

Hoya chewiorum
http://www.pakehas-hoya.com/index.php?mod=Gestion&op=ShowDetailEspece&Id_Esp=594
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin
Numarul mesajelor : 3961
Varsta : 63
Localizare : Normandie / France
Puncte : 3872
Data de inscriere : 23/02/2008

http://www.pakehas-hoya.com/index.php

Sus In jos

7 specii si o subspecie din Borneo publicate Empty Re: 7 specii si o subspecie din Borneo publicate

Mesaj Scris de andreea Mar Mai 13, 2014 9:56 pm

Mersi mult de informatie! A doua deja circula mi se pare pe forumul rusesc cu acest nume.
De ce asa au fost numite, in deosebi prima, am citit si imediat i-am uitat numele.
andreea
andreea
Pasionat de Hoya

feminin
Numarul mesajelor : 719
Puncte : 723
Data de inscriere : 05/09/2011

Sus In jos

7 specii si o subspecie din Borneo publicate Empty Re: 7 specii si o subspecie din Borneo publicate

Mesaj Scris de andreea Mar Mai 13, 2014 9:59 pm

E scrisa nu stiu de ce Hoya chewianum (Hoya sp. SR-40), e corect?
andreea
andreea
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Mar Mai 13, 2014 11:31 pm

andreea a scris:E scrisa nu stiu de ce Hoya chewianum (Hoya sp. SR-40), e corect?
Ei bine asta e motivul pentru care e bine sa nu fie divulgate numele inainte de publicare

Intai pentru ca latina e o limba foarte exigenta si o declinare trebuie sa fie perfecta ca sa fie valabila - sufixul "iorum" semnifica 2 persoane (fratii Chew) pe cand forma "ianum" e incorecta la Hoya chiar si la singular

Doi, pentru ca un nume nu devine definitiv decat la publicare, la fiecare specie au fost propuneri, ezitari, verificari, reverificari - telefonul arab nu e o metoda nici stiintifica, nici ziaristica : X a fost la Kota Kinabalu, a auzit acolo un nume, i la spus la Y, Y l-a transmis la Z, care l-a pus pe un forum ...

Trei, numele astfel transformate isi traiesc viata lor proprie, pot persista gresite pe diverse situri zeci de ani

Ca sa nu mai vorbim de persoane care nu reusesc sa pastreze un secret nicicum, deci in viitor nu le vor mai fi transmise
In colectia mea am 3 plante noi din Filipine, nici nu mi-ar trece prin cap sa le pun pe site sau sa le comercializez pana nu mi se da "liber"
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Mier Mai 14, 2014 12:09 am

Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de andreea Mier Mai 14, 2014 12:58 am

Alex, iti multumim mult de informatia interesanta! Cel putin o sa stim cum e corect.
Felicitari, am observat ca esti autorul (sau cum e corect sa zic) a doua specii!
In sfirsit putem spera la aceste specii, Hoya hamiltoniorum TNM39 (Hoya sp. 'Sunken Corona') demult ne dadea din ochi.
andreea
andreea
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Mier Mai 14, 2014 1:39 am

andreea a scris:Alex, iti multumim mult de informatia interesanta! Cel putin o sa stim cum e corect.
Felicitari, am observat ca esti autorul (sau cum e corect sa zic) a doua specii!
In sfirsit putem spera la aceste specii, Hoya hamiltoniorum TNM39 (Hoya sp. 'Sunken Corona') demult ne dadea din ochi.
Sunt autor la toate 8  Wink 
Ca sa nu fie discriminare am alternat cu Tony, la 4 e primul el, la 4 sunt eu
Pe site nu pot pune decat un autor principal, o sa vad cu webmasterul sa punem 2 sau 3 autori principali,
Complexitatea unei publicari face ca in secolul inceput se publica din ce in ce mai mult in echipa (Forster & Liddle, Kloppenburg & Green, Kloppenburg & Siar, Kloppenburg & Ferreras, Rodda & Simonsson, Kloppenburg & Carandang, Lamb & Gavrus, o echipa tailandeza, etc, ...), pe vremuri au fost putini care publicau in echipa (in secolul XIX doar Binnendijsk & Teijsmann, in secolul XX doar King & Gamble, Tsiang & Li, Klejn & Donkelaar)
Iar ca sa fie cat mai fair (ca in genericul la filme), i-am adaugat pe Bellia Emoi (desenatoarea) si pe Linus Gokusing, care a recoltat si cultivat aproape toate plantele
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Mier Mai 14, 2014 2:49 am

Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Mier Mai 14, 2014 10:39 am

Pakeha a scris:A fost imprimata revista Sandakania  n° 19 !!! Imi pierdusem speranta ca va mai iesi vreodata ...
Felicitarile mele!!!!

Noi vom avea ocazie sa vedem acest numer al revistei?Eu sunt deacord si la versia electronica 7 specii si o subspecie din Borneo publicate B51cd59d9f519de70f3f3d134b447b8b
Multumesc  pentru  informatia 7 specii si o subspecie din Borneo publicate 7630bb5e01041653bdeaaced87e426b0
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin
Numarul mesajelor : 1242
Varsta : 56
Puncte : 1360
Data de inscriere : 02/12/2011

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Joi Mai 15, 2014 12:56 am

Hoya paitanensis (sigillatis subsp. paitanensis)
http://www.pakehas-hoya.com/index.php?mod=Gestion&op=ShowDetailEspece&Id_Esp=600

Revista inca nu am primit-o nici eu
Am o versiune digitala intr-adevar, insa au mai fost mici modificari la editura in aprilie (doar detalii), asa ca versiunea mea din martie nu e ultima ...
Cum spuneam mai sus, nu contribui sa difuzez informatii care nu sunt perfecte  No 
Asa ca mai asteptam  Twisted Evil 
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Joi Mai 15, 2014 1:38 am

Hoya chewiorum CR40 / CR12 / AG14-097 specii si o subspecie din Borneo publicate Img_1010
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Joi Mai 15, 2014 11:11 am

Pakeha a scris:Am o versiune digitala intr-adevar, insa au mai fost mici modificari la editura in aprilie (doar detalii), asa ca versiunea mea din martie nu e ultima ...
 Asa ca mai asteptam  Twisted Evil 
Am inteles.
Ok. Voi astepta 7 specii si o subspecie din Borneo publicate F0f976954baba82970b5e0d52f06f51d

Pakeha a scris:Hoya chewiorum CR40 / CR12 / AG14-09
Multumesc pentru poza cu florile in comparatie.
De  ce acesti trei specii sunt unite intr-una,ele dar sunt diferite? 7 specii si o subspecie din Borneo publicate E4b3dfa26f11398981c879b62407f6d2
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Joi Mai 15, 2014 7:48 pm

Aurelia a scris:
Pakeha a scris:Hoya chewiorum CR40 / CR12 / AG14-09
Multumesc pentru poza cu florile in comparatie.
De  ce acesti trei specii sunt unite intr-una,ele dar sunt diferite? 7 specii si o subspecie din Borneo publicate E4b3dfa26f11398981c879b62407f6d2
Daca iti raspund ca nu sunt diferite n-o sa ma crezi, asa-i ?  clown 
Si totusi nu sunt diferite (prea mult) :
1° culoarea (mai bine zis culoarea de nuanta) nu conteaza la descriere caci e foarte variabila
2° marimea floriilor poate de asemenea sa varieze in functie de numarul de flori din inflorescenta
3° in cadrul aceeleasi specii exista variatii intre indivizi (asa cum exista intre oameni) - in cazul de fata cele trei plante provin de pe o suprafata de mai putin de 100 m2 deci probabil au aceeasi mama, bunica, matusa, etc. ... insa au mici diferente (mai ales la nivelui curburii lobilor coronari si la pilozitatea corolei)
Acuma, daca ii trimit cele 3 flori lui DK (fara alte explicatii), va publica 3 specii diferite (spre disperarea viitoarelor generatii de botanisti)
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Vin Mai 16, 2014 6:52 am

Eu te cred 7 specii si o subspecie din Borneo publicate F0f976954baba82970b5e0d52f06f51d
Dar daca eu am careiva intrebari (fie chiar stupide), eu nu ma rusinez sa ti le pun. Iata asa sunt eu  7 specii si o subspecie din Borneo publicate 61124a28c76431aa0d66e8097a39fd8e

multumesc pentru raspuns
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Vin Mai 16, 2014 12:27 pm

Aurelia a scris:Eu te cred 7 specii si o subspecie din Borneo publicate F0f976954baba82970b5e0d52f06f51d
Dar daca eu am careiva intrebari (fie chiar stupide), eu nu ma rusinez sa ti le pun. Iata asa sunt eu  7 specii si o subspecie din Borneo publicate 61124a28c76431aa0d66e8097a39fd8e

multumesc pentru raspuns
Foarte bine ca ai pus intrebarea (foarte pertinenta), asta mi-a permis sa clarific si le va fi poate util si la altii
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Vin Mai 16, 2014 11:55 pm

din start vreau sa-ti spun ca te cred. Dar oricum am o intrebare
Pakeha a scris:Hoya paitanensis (sigillatis subsp. paitanensis)
Cum e posibil ca specia Hoya paitanensis sa fie si (sigillatis subspecie paitanensis) ?
Lamureste te rog frumos
Eu cred ca trebue sa fie Hoya paitanensis  sau Hoya sigillatis subsp. paitanensis
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Sam Mai 17, 2014 3:35 am

inca doua noutati :

Hoya acanthominima (ex 'Fire Bird')
http://www.pakehas-hoya.com/index.php?mod=Gestion&op=ShowDetailEspece&Id_Esp=602

Hoya nuttiana (inca nu are nimeni poze, a fost descrisa dupa o planta de ierbar)
http://www.pakehas-hoya.com/index.php?mod=Gestion&op=ListEspece&Letter=N

Aurelia a scris:
Pakeha a scris:Hoya paitanensis (sigillatis subsp. paitanensis)
Cum e posibil ca specia Hoya paitanensis sa fie si (sigillatis subspecie paitanensis) ?
Lamureste te rog frumos
Eu cred ca trebue sa fie Hoya paitanensis  sau Hoya sigillatis subsp. paitanensis
Ai perfecta dreptate, a doua varianta ar fi cea corecta
Dar din motive personale, o pun pe site asa cum este si nu altfel  - tot asa pusesem si Hoya plicata subsp. rundumensis T.Green, care dupa un an a devenit Hoya rundumensis T.Green ex Rodda
Am lungi discutii pe e-mail cu Michele Rodda in legatura cu definitia subspeciilor, si nu suntem deloc de acord
Insa el are prioritate (chiar daca n-ar avea dreptate)
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Mar Mai 20, 2014 12:30 pm

Mi se creaza impresia, ca intre autorii, care dau denumire unei specii noi, e o competitie cine va da o denumire mai complicata7 specii si o subspecie din Borneo publicate 2e7884a35a858fbfd66933bcc7b384fd
 Alex, de unde se iau asa denumiri stranii? Din minte sau este vre-un argument?

1.Hoya acanthominima,Hoya hamiltoniorum,Hoya sammannaniana.........
2. Hoya ranauensis,Hoya ralphdavisiana,Hoya irisae,Hoya espaldoniana,Hoya pubicenta........
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Mar Mai 20, 2014 11:32 pm

Aurelia a scris:Mi se creaza impresia, ca intre autorii, care dau denumire unei specii noi, e o competitie cine va da o denumire mai complicata7 specii si o subspecie din Borneo publicate 2e7884a35a858fbfd66933bcc7b384fd
 Alex, de unde se iau asa denumiri stranii? Din minte sau este vre-un argument?
1.Hoya acanthominima,Hoya hamiltoniorum,Hoya sammannaniana.........
2. Hoya ranauensis,Hoya ralphdavisiana,Hoya irisae,Hoya espaldoniana,Hoya pubicenta........
totul are o logica, si daca sunt acceptate de INPI, numele sunt majoritatea corecte in latina sau greaca (mai gresesc si verificatorii de la IPNI ca sunt si ei oameni) -
dar un nume corect, nu inseamna deloc ca specia e corecta, mai ales daca e publicata fara recenzor botanic, ceea ce e cazul pentru Fraterna si Hoya New

H. acanthominima : acantha = spin, minim = mic / minuscul,  acanthominima = mini spini (numele e derivat din acanthostemma, care semnifica coroana in forma de spini, si la acanthominima "spinii" sunt foarte subtiri)
H. hamiltoniorum : in onoarea sotilor Hamilton
H. sammannaniana : in onoarea lui Samuel Mannan
H. ranauensis : din regiunea Ranau / Sabah
H. ralphdavisiana : in onoarea lui Ralph Davis
H. irisae : in onoarea lui Iris (sora lui Ulysses Ferreras ...  Rolling Eyes .)
H. espaldoniana : in onoarea lui Espaldon (probabil gresit, ar trebui sa fie H. espaldoniae, caci e o doamna)
H. pubicenta : pubens = puf, centus = o suta, pubicenta = cu o suta de pufi (?)  clown 
H. rima : rima = fissura, rima = fisurata / incretita
H. marvinii : dupa numele decoperitorului, Marvin (fiul lui George Mendoza ... despre care ma indoiesc ca ar fi descoperit ceva ...   Rolling Eyes  )
H. tangerina: probabil de culoarea mandarinei, clementinei, tangerinei ...
etc. etc. etc. ...

M-am uitat cu ocazia asta in ultimele 5 publicatii Hoya News - nu stii daca sa razi sau sa plangi ...
Sunt o sumedenie de oameni care ca sa devina celebri isi bat joc de un om batran si pe jumatate senil, care vrea sa ramana in istorie ca a publicat 200-300-400-500 de specii, mai mult decat toti botanistii laolalta in 150 de ani
Culmea e ca amestecate cu tot felul de prostii sunt si specii adevarate, cum e Hoya irisae
Dar cand vezi poza de la H. pubicorolla subsp. anthracina, nu poti sa nu-ti dai seama ca e o "creatie" (proasta) de Photoshop
Sau sa afli ca H. lazaroi are la baza o escrocherie, ca e o varietate de H. lobbii cumparata din Tailanda si prezentata din Filipine
Idem H. krohniana, care e foarte probabil un cultivar de H. lacunosa adus tot din Tailanda
Si asa mai departe
La ora actuala, orice micro-variatie e vazuta de "publicatorul n° 1" ca o noua specie - daca ar putea trai suficient de mult, s-ar putea ajunge in cativa ani la 10-20.000 de specii
Ma opresc aici
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Mier Mai 21, 2014 12:14 am

profit de ocazie ca sa v-o prezint in premiera mondiala pe Hoya caerulea :
7 specii si o subspecie din Borneo publicate Img_9610
descrisa de faimosul Ellived Nob (cum cred ca v-ati dat seama)

iar ma opresc, caci peste 2-3 saptamani voi fi intrebat daca nu am butasi de vanzare  scratch  Razz

Ultima editare efectuata de catre Pakeha in Mier Mai 21, 2014 10:53 am, editata de 2 ori
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Mier Mai 21, 2014 6:34 am

Am inteles. Mersi mult , Alex 7 specii si o subspecie din Borneo publicate 7630bb5e01041653bdeaaced87e426b0
Pakeha a scris:iar ma opresc, caci peste 2-3 saptamani voi fi intrebat daca nu am butasi de vanzare
7 specii si o subspecie din Borneo publicate 68599210e5bfac9b25b6f0e1b7e6e284
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Pakeha Mier Mai 21, 2014 10:38 am

Aurelia a scris:7 specii si o subspecie din Borneo publicate 68599210e5bfac9b25b6f0e1b7e6e284
bineinteles ca nu am reusit sa ma opresc, dimpotriva am ras de unul singur
si va propun sa facem pariuri
http://www.pakehas-hoya.com/index.php?mod=PhotosPreferees&op=Fleur&Item=09Bleu
in cat timp voi primi intrebari (serioase) pe site despre cele 4 specii ?
eu zic in 3 saptamani (nu fac nici o publicitate, am spus-o doar aici)
si mai ales cine e Ellived Nob ?

ca sa mergem si mai departe, o specie noua descoperita de Ellived Nob, va fi "Hoya nobii"
iar una in onoarea lui Ellived Nob, "Hoya nobiana"
ma mai gandesc (oricum, sunt nume mai scurte)
daca vreti mai lungi, "Hoya ellivednobii" sau "Hoya ellivednobiana"
Pakeha
Pakeha
Colectionar Hoya

masculin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Mier Mai 21, 2014 11:26 am

Pakeha a scris:si va propun sa facem pariuri  http://www.pakehas-hoya.com/index.php?mod=PhotosPreferees&op=Fleur&Item=09Bleu
Suta la suta e Photoshop7 specii si o subspecie din Borneo publicate 75d9f1ec770e4719d27510c3e1659e42  Tu vrei sa spui, ca cineva va crede, ca exista asemenea specii? Chiar sunt curioasa. Tine-ma la curent!
Pakeha a scris: si mai ales cine e Ellived Nob ?
Cine e ?
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Aurelia Mier Mai 21, 2014 4:43 pm

Am facut si eu o specie noua  Hoya Auresibeellia

7 specii si o subspecie din Borneo publicate Dcff93fbd539

Ultima editare efectuata de catre Aurelia in Mier Mai 21, 2014 9:10 pm, editata de 1 ori
Aurelia
Aurelia
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de andreea Mier Mai 21, 2014 9:10 pm

E distractiv aici, nu m-am gindit ca e fotosop, dar nici nu intelegeam ce i cu culoarea la floarea aceasta! Smile 
andreea
andreea
Pasionat de Hoya

feminin

Sus In jos

Mesaj Scris de Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum