Substrat pentru inradacinarea butasilor
+3
gabiee
Carmen
Stefana
7 participan?i
HOYA :: Hoya :: Pentru incepatori
Pagina 1 din 1
Substrat pentru inradacinarea butasilor
In materie de inradacinare a butasilor exista practic doua categorii de fani hoya: cei care prefera substratul solid si cei care prefera apa. De la politete pana la neacceptare reciproca domina relatiile intre cele doua... "clanuri".
Experienta mea (nu foarte indelungata ) arata ca este mai usor de urmarit aparitia radacinilor in apa. Este suficient un recipient cu apa calduta pe care o schimbam de cate ori apar alge sau bacterii care o tulbura. Apare, totusi un inconvenient: de multe ori la transferarea in substrat solid, radacinile formate in apa dispar incetul cu incetul, formandu-se radacini noi. In felul acesta plantuta consuma dublu energie.
Pentru inradacinarea in substrat solid, de la inceput, este necesar sa ii fi asigurate butasului conditii de sera: umiditate ridicata in jur si temperatura constanta. Neavand inca radacini ea absoarbe umezeala din aer in scopul realizarii unei minime fotosinteze. O mini sera improvizata este de dorit, daca nu avem propagator special: o cutie transparenta cu capac in care au fost facute cateva gauri pentru aerisire. Substratul indicat este: turba+nisip ori perlit, 50% fiecare. Nisipul trebuie sa fie cu granulatie mai mare pentru a nu se tasa usor.
Eu folosesc ambele metode, cu diferenta ca substratul solid folosit de mine este perlitul pur.
Experienta mea (nu foarte indelungata ) arata ca este mai usor de urmarit aparitia radacinilor in apa. Este suficient un recipient cu apa calduta pe care o schimbam de cate ori apar alge sau bacterii care o tulbura. Apare, totusi un inconvenient: de multe ori la transferarea in substrat solid, radacinile formate in apa dispar incetul cu incetul, formandu-se radacini noi. In felul acesta plantuta consuma dublu energie.
Pentru inradacinarea in substrat solid, de la inceput, este necesar sa ii fi asigurate butasului conditii de sera: umiditate ridicata in jur si temperatura constanta. Neavand inca radacini ea absoarbe umezeala din aer in scopul realizarii unei minime fotosinteze. O mini sera improvizata este de dorit, daca nu avem propagator special: o cutie transparenta cu capac in care au fost facute cateva gauri pentru aerisire. Substratul indicat este: turba+nisip ori perlit, 50% fiecare. Nisipul trebuie sa fie cu granulatie mai mare pentru a nu se tasa usor.
Eu folosesc ambele metode, cu diferenta ca substratul solid folosit de mine este perlitul pur.
Stefana- Hoyamaniac
-
Numarul mesajelor : 1490
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti cartier Militari
Puncte : 459
Data de inscriere : 27/01/2008
Re: Substrat pentru inradacinarea butasilor
Substratul pentru inradacinarea butasilor cat si a plantelor mici nu trebuie sa se usuce aproape deloc. Nici sa nu fie apa multa, dar nici lasat pamantul uscat intre udari. ( Din sfaturile lui Alex )
incepe si la mine mania
tot citesc si citesc pe aici , si pe net unde gasesc cate ceva despre hoya .....
am comandat si eu de la domnul Alex , butasi de hoya
stiu ca parerile sunt impartite in legatura cu inradacinarea in apa sau in substrat solid , dar totusi ce imi recomandati .....
eu inclin catre apa , asa ca incepatoare .... , dar daca voi imi spuneti sa pun in perlit sau in sphagnum , sau in pamant amestecat cu perlit ..... ascult indicatiile profesionistilor
inca nici nu am primit butasii si deja am emotii .....
tot citesc si citesc pe aici , si pe net unde gasesc cate ceva despre hoya .....
am comandat si eu de la domnul Alex , butasi de hoya
stiu ca parerile sunt impartite in legatura cu inradacinarea in apa sau in substrat solid , dar totusi ce imi recomandati .....
eu inclin catre apa , asa ca incepatoare .... , dar daca voi imi spuneti sa pun in perlit sau in sphagnum , sau in pamant amestecat cu perlit ..... ascult indicatiile profesionistilor
inca nici nu am primit butasii si deja am emotii .....
gabiee- Interesat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 32
Localizare : jud. Arad
Puncte : 32
Data de inscriere : 28/08/2010
practic toate speciile din comanda lui Gabiee fac radacini usor in apa si e avantajul vizibilitatii
cand radacinile au 2-3 cm, se pot transfera in substrat, treand treptat de la o umiditate sporita la una normala
nisip nu mai folosesc de vreo 3 ani incoace, consider ca ingreuneaza prea mult substratul
si nici nu-l recomand pentru plante altele decat sectiunile :
Euhoya (C Burton) : carnosa, pubicalyx, etc
Amblyostemma : kerrii, obovata, mmeliflua, etc
Eriostemma
si eventual alte plante cu frunze mari (lambii, clemensiorum, ...)
cand radacinile au 2-3 cm, se pot transfera in substrat, treand treptat de la o umiditate sporita la una normala
nisip nu mai folosesc de vreo 3 ani incoace, consider ca ingreuneaza prea mult substratul
si nici nu-l recomand pentru plante altele decat sectiunile :
Euhoya (C Burton) : carnosa, pubicalyx, etc
Amblyostemma : kerrii, obovata, mmeliflua, etc
Eriostemma
si eventual alte plante cu frunze mari (lambii, clemensiorum, ...)
multumescpentru raspuns
si eu inclinam spre apa ... intredevar pot sa urmaresc aparitia radacinilor
acum .... inca o intrebare ..... pot sa pun mai multi butasi la un loc intr-un paharel sau trebuie sa le pun in pahare separate ?
de exemplu hibiscusi puneam mai multi butasi intr-un pahar ....
si eu inclinam spre apa ... intredevar pot sa urmaresc aparitia radacinilor
acum .... inca o intrebare ..... pot sa pun mai multi butasi la un loc intr-un paharel sau trebuie sa le pun in pahare separate ?
de exemplu hibiscusi puneam mai multi butasi intr-un pahar ....
-
eu puneam mereu doar cate un butas intr-un recipient la inradacinarea in apa...dar fara sa ma gandesc cum ar fi mai bine...
e clar ca daca se amesteca radacinile intre ele, s-ar putea sa ai probleme la trecerea in substrat...
e clar ca daca se amesteca radacinile intre ele, s-ar putea sa ai probleme la trecerea in substrat...
depinde cat de mare lasi sa creasca radacinile si cat de mare este vasul...eu am intr-un paharel 3 lastari de kentiana, au facut deja radacini marisoare dar nu s-au amestecat intre ele....
ela- Pasionat de Hoya
-
Numarul mesajelor : 1805
Localizare : Galati
Puncte : 481
Data de inscriere : 14/02/2008
Dupa ce am tot citit pe aici si pe net despre inradacinarea butasilor in apa, perlit, etc ... am ajuns la concluzia ca pentru inceput ar fi mai bine sa ii pun in apa, dar imi apar alte intrebari dupa inradacinare cum se trece treptat de la umiditate mare la una normala? La inceput trebuie sa fie foarte umed...?
Multumesc am la emotii... si inca nu am butasii
Multumesc am la emotii... si inca nu am butasii
loreroli- Admirator Hoya
-
Numarul mesajelor : 80
Varsta : 41
Localizare : Cluj
Puncte : 80
sa vezi cand sunt 10 ce se amestecaela a scris:depinde cat de mare lasi sa creasca radacinile si cat de mare este vasul...eu am intr-un paharel 3 lastari de kentiana, au facut deja radacini marisoare dar nu s-au amestecat intre ele....
asa ca din cand in cand ii mai scot sa se separe
pur si simplu se uda mai mult si treptat se raresteloreroli a scris:..., dar imi apar alte intrebari dupa inradacinare cum se trece treptat de la umiditate mare la una normala ? ...
insa nu pot sa dau o frecventa a udatului, depinde enorm de mult de substrat, de conditiile ambiante, etc. ...
sincer .... poate zic o prostie ..... eu m-am gandit ca poate nu e bine sa pun mai multe specii de hoya intr-un paharel ( avand cate un butas din fiecare fel - adica voi avea ) , ma gandeam ca nu se " inteleg " - nu stiu daca ma intelegeti ce vreau sa spun ..... poate un soi consuma prea multe substante din apa si nu-i ramane destul la celalalt .....
-
a incercat cineva sa inradacineze butasi hoya in cocopeat ?
diana999- Curios cu privire la Hoya
-
Numarul mesajelor : 6
Varsta : 39
Localizare : Oradea
Puncte : 6
Data de inscriere : 11/12/2009
Subiecte similare
» Inradacinarea in substrat solid
» Cand transferam butasul din apa in substrat ??
» Inradacinarea in fibra de cocos
» Inradacinarea in apa
» Ce mod de inradacinare a butasilor preferati ?
» Cand transferam butasul din apa in substrat ??
» Inradacinarea in fibra de cocos
» Inradacinarea in apa
» Ce mod de inradacinare a butasilor preferati ?
HOYA :: Hoya :: Pentru incepatori
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum